Lorin Ghiman
Key Words: solitude, modernity,
philosophy, facticity,
American society.

Faculty of History and Philosophy,
Babes-Bolyai University, Cluj, Romania

Marius Jucan

Singuratatea salvata. O īncercare asupra operei lui
Henry David Thoreau din perspectiva modernitatii americane

Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj Napoca, 2001

previous

Singuratatea salvata nu este doar o lucrare de bibliografie universitara. Subtitlul cu rezonanta academica a īndepartat, probabil, multi potentiali cititori, unii, prea tineri si prea sastisiti de bibliografii, altii prea ocupati si prea plictisiti ca sa ia un subiect de la zero. Adevarul este ca aceasta carte pretinde atentie, pentru ca autorul da impresia pe fiecare pagina ca spune ceva decisiv. Scriitura e densa, chiar si īn lipsa atīt de obisnuitelor astazi “draperii” de note, care au fost reduse la strictul necesar (poate chiar prea mult, lucrarii lipsindu-i bibliografia de la final).

Dar ce este aceasta carte si de ce ar trebui citita? Putem spune, īntr-o prima aproximare, ca, tematic, Singuratatea salvata este o reflectie asupra modernitatii printr-o revalorizare a unei perspective apartinīnd istoriei mentalitatilor aplicata operei lui Thoreau. Dar gīndirea asupra modernitatii e aproape firesc asociata discursului filosofic (daca nu dam acestei sintagme sensul cel mai tare). Īn ce cheie ar trebui citita lucrarea? Teza noastra este ca ea solicita o lectura filosofica – iar audierea conferintei Prof. Adrian Paul Iliescu gazduita de SCIRI nu a facut decīt sa confirme faptul ca solitudinea, singuratatea, sunt concepte care ar trebui sa precupe mai mult pe cei implicati īn studierea modernitatii de pe versantul filosofiei.

Care e relatia dintre singuratate si individualism, īn cadrul modernitatii? Este individualismul marele construct ideologic al modernitatii, īn timp ce sentimentul singuratatii e doar raspunsul omului modernitatii mai mult sau mai putin recente la excesele acesteia, un fel de efect secundar al amfetaminei numita progres? Ori poate ca lucrurile ar sta altfel, cum sugereaza Adrian Paul Iliescu, si prima descoperire ar fi singuratatea, careia doctrina individualista vine doar sa-i dea un sens pozitiv? Este modernitatea o era a individului, sau una a singuratatii? Nu poate sa ne scape, desigur, diferenta de perspectiva a celor doua pozitii: cea dintīi pleaca de la cunoscutele lecturi filosofice ale modernitatii, si privilegiaza un anume set de termeni (ego cartezian, subiect, individ, centralitatea subiectului, rationalism etc.), īn vreme ce a doua

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 182

prefera sa porneasca de la notiuni ca sistem simbolic, ideologie, spatiu public – spatiu privat, secularizare, progres, pragmatism, alienare, adica de la o perspectiva care ar tine mai degraba de antropologie, de istoria mentalitatilor, de studiul constructelor culturale, ideologice sau imaginale. Dar daca aceasta a doua perspectiva nu a ezitat sa foloseasca rezultatele investigatiei istorico-filosofice, recuperarea conceptuala a singuratatii (si ma refer aici la o recuperare explicita) īn reflectia filosofica lasa de dorit īnca. Singuratatea e relativul intramodern al melancoliei renascentiste. Iata ca miza acestei carti, sau, cel putin, a interpretarii noastre, se arata a fi foarte serioasa. Singuratatea salvata construieste un sistem conceptual doar aparent paralel celui filosofic. “Singuratatea” si conceptele pe care le antreneaza ocupa interstitiile grilei filosofice de gīndire a  subiectului, si o deformeaza. Marius Jucan reuseste sa construiasca un dialog cu niste absente textuale, care devine subtextul mereu īn miscare al studiului sau – si asta cu o acribie si o coerenta terminologica mai putin īntīlnite īn ceea ce se cheama la noi īndeobste critica literara, alt motiv de a cere cititorului sa reconstituie filosofic aceasta carte. Prin aceasta reuseste mai mult decīt sa reconfirme actualitatea operei lui Thoreau. Continuīnd acest fir, credem ca se poate, īn cele din urma ajunge īn preajma unei gīndiri solide (ma refer aici mai ales la “priza” la realitatea factica) asupra modalitatilor de recuperare a resurselor ego-ului modern, īn calitatea sa de subiect.

S-ar cuveni cīteva exemple. Sa constatam mai īntīi, alaturi de M. Jucan, ca singuratatea lui Thoreau nu este una autarhica, nu e o forma de solipsism – si prin asta nici discursul despre aceasta nu poate sa fie astfel. Fenomenologia singuratatii - caci asta ne pare a fi solutia discursiva a lui M. Jucan - descopera cuplarea acestui concept cu altele, generīnd noi concepte care jaloneaza, pe masura ce textul īnainteaza, explicitarea/hermeneutica operei scriitorului american si a perspectivei acestuia īn contextul problematic al modernitatii.

Īntrucīt e vorba de o singuratate īn natura, aceasta singuratate, astfel relationata, permite accesul la individul complet, deschis atīt salbaticiei si acceptīnd cruzimea scenelor fantasmatice (p. 26), cīt si propensiunii spre spiritualizare. Aceasta asceza moderna pare o “reductie la viata”, daca ni se permite aceasta licenta fenomenologica. Singuratatea, ca traire, presupune resemnificarea locuirii, deschizīndu-se tematica imaginarului gradinii, pe magistrala conceptuale trare – locuire – aflare de sine –realizare de sine – crestere spirituala - constiinta. Ca o paranteza, merita mentionata posibila paralela cu tematizarea levinasiana a locuirii, caci spatiul acestei recenzii nu ne īngaduie sa staruim asupra acestui aspect, ca si asupra multor altele. Ar fi de un cert interes investigarea īn continuare a caracterului dual, real si imaginar, al locuirii (p. 59).

O alta deschidere de mare importanta īn economia textului o reprezinta tematizarea experientei. Singuratatea īn natura īnseamna o constituire singulara a naturii si a individului deopotriva, la care contribuie inventia īn actul reprezentarii, sentimentul naturii si, cel

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 183

mai interesant, capitalul reprezentat de dorinta (pp. 101 sqq). Irepetabilitatea, unicitatea punctuala a experientelor trasaturi care le face desirabile, reprezinta sursa dorintei. Acumularea/investigarea acestui capital de viziuni ale lui “a fi” (īn contrapozitie cu modul lui “a avea”, exacerbat de  societatea deturnata de la rosturile sale de ideologia progresului), ale lui “a fi cumva”, deci, este sursa retoricii eliberarii lui Thoreau, si, la mīna a doua, dar mult mai important poate, punctul de plecare pentru explorarea dualitatii tacere – discurs, vizavi de opera literara, de problemele comunicabilitatii, despre semnificatiile simbolice ale tacerii īn literatura. Pentru Thoreau, ne spune autorul,  dubletului societate - vorbire i se opune tacerea naturii, ramīnīnd ca acesta tacere sa suscite cautarea unui alfabet simbolic. Aici Jucan se apropie de o fenomenologie a scriiturii, realizata odata cu o hermeneutica secunda a operei lui Thoreau, daca prin aceasta din urma sintagma acceptati sa īntelegeti demersul de apropiere de ratiunea productiva care sta īn spatele creatiei: “cum a ajuns sa faca asta?”. Dar ce se īntīmpla cīnd tacerea, ca indicare a unei absente, este a artefactului? Mai este vorba de un artefact? Dar daca aceasta tacere nu e simbolica, ci “efectiva”? (v. analizele lui M. de Certeau asupra picturii lui Bosch, sau romanele īnchise oricarei semnificari exterioare ale lui Quignard). Iata numai una din problemele asupra careia textul deschide, va trebui sa concedeti, destul de departe de modestia cercetarii pe care o lasa sa se īnteleaga titlul.

Capitolele III – V, īn care se insista cu precadere asupra temei experientei, ofera o reluare īn cheie proprie, īnsa cu un vocabular extrem de robust si relevant filosofic, a cītorva “cuceriri” ale filosofiei secolului trecut, legate de problema facticitatii: eficienta, autenticitate, originaritate, heideggerianul Jeweiligkeit, locuirea levinasiana, Lebenswelt-ul husserlian, hermeneutica facticitatii si probabil altele, pe care nu le-am sesizat.

Cititorul atent va putea observa singur complexitatea temei singuratatii, tratata īn aceasta lucrare cu o pasiune analitica ce depaseste īncercarile noastre de simplificare si rezumare.

Revenind la īntrebarea privind relatia dintre individ si singuratate, sa punctam concluziile profesorului clujean cu privire la aceasta. Experienta singuratatii īn natura modifica “relatiile de putere” curente modernitatii dintre om si natura: Thoreau nu vede īn eroul sau un “domn al existentului”, iar capacitatile sale creatoare nu releva de acel Trieb faustic atīt de prezent īn constituirea  individului romantic european. Simplu, virtutile singuratatii sunt terapeutice, ea fiind modalitatea de regenerare, restaurare a sinelui, ca punct de ridicare tocmai a acestui sine, ca “devenire la sine”. Cu alte cuvinte, nu o tema romantica, ci un principiu de constructie. Singuratatea e una experimentala, fara īnsa a bagateliza acest termen, iar punctul ei de īntoarcere este, la urma, tot societatea. Este īn opera lui Thoreau paradoxul societatii americane, dominata de un individualism exacerbat care īnsa coexista cu un spirit comunitar foarte solid.

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 184

Am putea spune ca aceasta deloc de subestimat īncercare asupra operei lui Thoreau nu este din perpectiva modernitatii americane, ci da o perspectiva asupra acesteia.

Lectura acestei carti solicita multa atentie, dar ea este cu prisosinta rasplatita.    Apropiati-va de ea cu un check-list al problemelor cele mai importante ale reflectiei asupra modernitatii, si, la capat, nu veti fi surprinsi sa o gasiti bifata la toate punctele. Cititorul va fi cīstigat, īn acelasi timp, si ca cititor interesat al lui Thoreau. Singuratatea salavata releva de o posibila salvare a individului, poate prin normalitatea lui nenormativa (p. 119).

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 185

JSRI • No. 4/Spring 2003

previous