Lorin Ghiman

Key Words: politics,
security, NATO, America, Romania

Faculty of History and Philosophy,
Babes-Bolyai University, Cluj, Romania


Romanian Journal of Society and Politics.
Security in Romania / Security for Romania

Volume 2 Number 2 October 2002

previous

Aparut cu putin īnainte de summit-ul de la Praga, acest numar al RJSP - revista ale carei nivel academic, utilitate si interes public al ariei tematice sunt deja cunoscute cititorilor JSRI – a suferit, cum era poate firesc, si dupa cum se indica si īn Editorial Statement, o usoara modificare a temei, care se concentreaza pe relatia Romāniei, si, īn general, a tarilor din centrul si estul Europei, cu NATO. Este privilegiata astfel prima parte a subtitlului tematic: securitatea pentru Romānia. Voi īncerca sa ma concentrez asupra acelor aspecte care demonstreaza cel mai clar utilitatea si actualitatea acestor materiale, care nu au fost concepute, cum ar putea sustine unii sceptici, doar pentru a face publicitate “cauzei romānesti”, īn proximitatea reuniunii Aliantei Nord-Atlantice din noiembrie 2002.

Aceasta recenzie va īncerca sa invedereze, pe līnga necesitatea stringenta a existentei unor opinii si a unor expertize competente, neutre (i.e. din afara  puterii, fie ea militara sau civila) īn problemele reformei sectorului

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 185

securitatii din tara noastra – asupra carei necesitati avertizeaza dealtminteri īn mai multe rīnduri, autorii articolelor tematice –  si alte aspecte care demonstreaza relevanta acestor abordari īn “cea mai recenta” realitate. Ma refer aici, desigur, la realitatea de dupa invitarea Romāniei (īmpreuna cu celelalte 6 state), la problemele care se ridica acum pentru securitatea īn si pentru Romānia, precum si la razboiul din Golf, la acesta din urma īnsa nu cu patima care se pune īn general īn discutarea celei mai “fierbinti” realitati – ci cautīnd sa indic raspunsurile implicite care se dau īn unele din articolele publicate cītorva īntrebari care preocupa opinia publica īn legatura cu interventia fortelor anglo-americane īn Irak. Īn acest punct articolele tematice ofera cīteva clarificari conceptuale importante pentru īntelegerea situatiei; ma voi margini sa le trec īn revista, lasīnd deoparte aplicarea lor efectiva īntr-un model explicativ al conflictului.

Mai īntīi, sa observam, īmpreuna cu Ronald H. Linden (Introduction: Romania, NATO, and the New Security Environment) schimbarea pe care o sufera conceptul de securitate, atīt pentru Alianta, cīt si pe plan mondial, putem spune, īn noul mediu international, cel de dupa caderea regimurilor comuniste si a Cortinei de fier. Aparitia unei noi situatii, precum si a unor probleme de securitate adesea neasteptate (vezi de pilda atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001) necesita o reforma a sectorului securitatii, i.e. constituirea unei noi paradigme de īntelegere a securitatii, care se indeparteaza de modelul traditional, care mizeaza pe sinonimia aparare – securitate, datīnd din perioada Razboiului rece. O buna introducere īn aspectele teoretice ale acestei problematici o ofera articolul semnat de Adrian Miroiu, National and International Security the Dawn of the XXI Century: The Romanian Case. Acest proces de reforma angajeaza deopotriva NATO, UE, si tarile dornice de a se īncadra īn aceste organisme internationale. Se īntelege astfel de ce intrarea īn NATO, si īn mod similar īn cazul accesului īn UE, necesita īn primul rīnd o “schimbare calitativa a conceptiei de aparare nationala” (Peter M.E. Volten, Romanian Security and Defence Policy Reform from a  Western Perspective). NATO opereaza trecerea de la o comunitate de aparare similara pactelor din perioada interbelica, de exemplu, la una de securitate, termen care include acum si aspectele stabilitatii individuale si comune, īn domeniul social, economic si politic. Daca īn perioada deja vetusta a Razboiului rece, considerentele geopolitice primīnd, au fost admise īn Alianta si state a caror atasament fata de valorile democratiei era discutabil, acum nu mai e cazul. Un aspect de interes deosebit pentru integrarea īn structurile NATO, referitor la cele indicate aici īl reprezinta relatia dintre armata si autoritatile civile, caruia i se acorda un spatiu important īn articolele lui Stephen Blackwell, Reform and Institutional Cooperation: Romanian Civil – Military Relations and the AccessionProcesses to NATO  and the European Union, respectiv Marian Zulean, From Warsaw to Prague: The Dynamics of Civil – Military Relations in Romania after 1989. Ele vin sa dea diferenta specifica dintre cele doua acquis (pentru admiterea īn NATO, respectiv UE).

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 186

Ceea ce intereseaza poate mai mult actualmente, si sta īn aceste articole la baza discutarii unei chestiuni atunci la ordinea zilei, adica argumentatia pro sau contra largirii Aliantei, este, pe de o parte, clarificarea pozitiei NATO si a membrilor sai vizavi de atacurile teroriste de la 11 septembrie, urmate de atacarea Afganistanului, iar apoi fata de razboiul contra Irakului, iar pe de alta, eventualele neīntelegeri dintre membri īn privinta razboiului din Golf, si īn ce masura releva de agende diferite ale Statelor Unite si a Uniunii Europene, sau chiar, cum se spune uneori, de un posibil diferend. Punctul de vedere american este excelent surprins īn cele doua articole din sectiunea de discutii, semnate de doi reputati specialisti, Jeffrey Simon, NATO at Crossroad: Can It Cope With Post-September 11th and Enlargement Challenges?, si William E. Odom, To Enlarge Yes, But How Much and How Fast?. Realismul american e evident atunci cīnd se ia īn serios faptul fundamental ca, deocamdata, singura tara care are capacitatea de a sustine un conflict militar este SUA. “Partea americana” este constienta de rolul pe care īl are īnca de jucat īn Europa, si de utilitatea NATO nu ca o platfoma a intereselor americane ci, īn cele din urma, ca forma de coagulare a unei conceptii privind stabilitatea si dezvoltarea durabila īn zona, si nu numai. Eforturile UE de a īncropi o forta militara comuna, fara aport american, sunt vazute ca incapabile sa asigure, pe termen lung, stabilitatea unei regiuni cu o lunga si suculenta istorie de conflicte. Pe de alta parte, una din principalele probleme recunoscute este asigurarea unei convergente de pozitii īntre Statele Unite si aliatii sai de pe cealalta parte a Atlanticului, īn lipsa acesteia viitorul Aliantei devenind incert. Viitorul Aliantei trebuie decis de comun acord, pastrīnd fina balanta īn privinta pozitiei americane, īntre paznic oarecum exterior si cap al grupului, amīndoua aceste pozitii prejudiciind pe toata lumea.

Este evident ca NATO este o organizatie al carei rol si statut sufera modificari, de la momentul 1989 īncoace, care cauta sa se adapteze la o realitate internationala cu evolutii imprevizibile. Consider, ca o paranteza, ca atacarea Irakului este, din perspectiva actualei autodefiniri a Aliantei de care releva, pasul urmator, consecvent cu invocarea de catre ceilalti membri ai Pactului Nord-Atlantic a Art. 5, dupa atacul terorist din 11 septembrie. Chiar daca, sa o spunem, consecventa, coerenta, au, īn plan politic, minusurile lor, iar eforturile si hotarīrile pe care le cere uneori “pazirea” acestor atribute fara alta justificare,  le aduce īn proximitatea unei conceptii idealiste (ca sa nu spun ideologice) asupra politicii internationale. Asta este ceea ce afirma, oarecum, si A. Miroiu, vorbind despre o oscilatie realism – idealism īn pozitionarile teoretice americane.

Lasīnd īn urma partea tematica, sa spunem cīteva lucruri si despre excelentele articole de cercetare cuprinse īn acest numar. Primul dintre ele, semnat de Liliana Pop, Where the Domestic Metes the International: The Role of the International Financial Institutions and the EU in Romania’s Post-Communist Transformation, prezinta dialectica sui generis a relatiilor dintre partea romāna si

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 187

institutiile financiare internationale si UE, care duce la transformari ale regimului economic si administrativ de la noi. O lucrare care ar trebui sa īnlature suspiciunea pe care multi romāni o mai au fata de aceste institutii, si care ofera o imagine asupra dinamicii procesului de modernizare, care, pe termen lung, ne poate face titularii unui bine temperat optimism. Articolul lui Laurentiu Stefan, Data and Research on Romanian Political Elites, este īn acelasi timp extrem de interesant si dezamagitor. Autorul da o imagine despre stadiul actual īn cercetarea elitelor politice īn general, precum si īn Romānia, propunīnd apoi  o perspectiva de studiu proprie si un plan de recuperare a lipsei de materiale si analize empirice, din aceasta perspectiva. Īntrebarile care ghideaza acest gen de analize, si aplicarea lor pe realitatile romānesti, foarte bine puse, ramīn īnsa, īn spatiul acestui articol, dedicat tocmai prezentarii stadiului īn care se afla o disciplina, fara raspuns, si acesta este singurul motiv al dezamagirii. Nu ne ramīne decīt sa asteptam o cīt de rapida materializare a acestui plan de lucru, a carui realizare ar fi mai mult decīt profitabila pentru disciplinele sociologice si politice si care ar putea, de ce nu, juca un rol poate si mai important, īn viata civica.

JSRI • No.4 /Spring 2003 p. 188

JSRI • No. 4/Spring 2003

previous