Mihaela Frunza

Key words: feminism, ideology,
democracy, gender equality,
sexual politics.

Lecturer, Ph.D., Faculty of
History and Philosophy,
Babes-Bolyai University, Cluj, Romania
Author of the book
Ideologie si feminism (2004)
E-mail: mihafrunza@yahoo.com

Liliana Popescu
Politica sexelor
Politics of sexes

Maiko, Bucuresti, 2004
previous

Acum 25 de ani, Kate Millet publica faimoasa lucrare „Sexual Politics" lucrare care a consacrat, în discursul feminist, folosirea sintagmei „patriarhat" ca sistem al autoritatii masculine prezent în istorie. Cartea pe care ne-o propune Liliana Popescu „Politica sexelor" ne ofera posibilitatea de a avea un echivalent autohton (ce valoreaza infinit mai mult decît orice traducere) al „Politicii sexuale" de peste Ocean. Dincolo de asemanarea din titlu, volumul Lilianei Popescu aduce si altceva: o actualizare „la zi" a tematicii abordate, o prezentare accesibila a ideilor si ideologiei feministe si o aplicare absolut punctuala pe cazul democratiei „made in Romania".

Daca ar fi sa cautam un termen de comparatie mai apropiat din punct de vedere geografic pentru volumul de fata, probabil ca lucrarea care se apropie cel mai mult de intentiile sale este „Ultima inegalitate" a lui Vladimir Pasti. Totusi, daca în acel volum autorul nu facea decît sa exploreze un concept consacrat al terminologiei feministe, cel de patriarhat, gasindu-i corespondentele în

JSRI • No.12 /Winter 2005 p . 143

realitatea româneasca, cartea Lilianei Popescu propune un punct de vedere original si pe alocuri „îndraznet" e vorba de un calificativ propus de Laura Grunberg, autoarea prefetei si anume, acela ca democratia româneasca este „mai democratica" pentru barbati decît pentru femei. Formula pare paradoxala, dar rimeaza perfect cu contextul românesc atît post cît si predecembrist, în care, nu-i asa, aveam de-a face cu o societate de oameni „egali", dar în care unii erau „mai egali decît altii".

Analiza Lilianei Popescu este deosebit de cuprinzatoare si convingatoare, acoperind atît un aparat teoretic foarte bine fundamentat vezi în special ultima parte Guvernare si democratie cît si pasaje aplicate pe contextul românesc în special capitolele referitoare la prostitutie si pornografie, dupa stiinta mea printre cele mai documentate si mai complete analize de pîna acum din literatura feminismului românesc. Lucrarea sa circumscrie atît prezentari de tip istoric-documentar asupra miscarilor de femei si feminismelor, cît si analize aplicate asupra unor concepte din vocabularul teoriei politice feministe. Este, de altfel, o caracteristica recurenta a volumelor de acest gen aparute în România de dupa anii '90, explicabila de altfel în contextul cantitatii reduse de surse de informare a publicului (chiar a celui relativ cunoscator) în acest domeniu.

În acelasi timp, Politica sexelor propune spre discutie teme mai putin dezbatute în România. De un interes aparte sînt si capitolele despre miscarea de barbati si domeniul recent „men and masculinities", destul de rar abordat la noi. De asemenea, capitolele despre identitatile de gen alternative ofera prilejul unor sintetizari necesare în contextul unei lipse cronice de astfel de teoretizari în spatiul românesc. Ca o nota inedita, volumul cuprinde si prezentari documentate ale unor initiative de tip activist, unul din exemple fiind o prezentare de tip insider a scandalului Playboy si a protestelor declansate în jurul lui, la care autoarea a participat, atît ca martora cît si ca organizatoare. Asa cum comenteaza Laura Grunberg, în acest mod „aceasta carte are si o valoare de document, lasînd urme scrise", ceea ce completeaza multitudinea de aspecte si fatete ale volumului.

Feminism academic, analize practice, exemple activiste cum încap toate acestea între copertile aceluiasi volum? Cine o cunoaste pe Liliana Popescu nu va avea dificultati sa înteleaga si chiar sa admire acest cocktail, altminteri derutant în apropieri. La fel cum autoarea reuseste, în viata cotidiana, sa îmbine competente dintre cele mai diverse de la coordonarea de programe în cadrul UNDP si pîna la profesarea în cadrul SNSPA, trecînd prin experienta coordonarii proiectului Civic Education Project Romania la fel, acest volum aduna laolalta experiente teoretice si experiente traite, într-o complementaritate fericita.

Volumul Lilianei Popescu este simultan o carte academica bine contruita si o lucrare cu potentialitati de best-seller, în cazul în care va beneficia de o publicitate pe masura continutului sau. Dincolo de discursul teoretic, ea reuseste sa-si provoace cititorii si cititoarele, prin modalitatea de tematizare si prin informatiile sistematizate. În acest fel, unul din miturile livresti propuse de un Roland Barthes, cel al întîlnirii dintre scriitura în placere si lectura în placere devine realitate, prin parcurgerea, pagina cu pagina, a volumului propus de Liliana Popescu.

JSRI • No.12 /Winter 2005 p . 144

JSRI • No. 12/Winter 2005

previous